Wat kunt u zelf doen om de circulaire economie te steunen
Leven in een wereld waar we alleen een 'take-make-waste'-mentaliteit hanteren, is niet langer houdbaar. Het is tijd om actie te ondernemen, niet alleen voor bedrijven en organisaties, maar ook voor de samenleving.
Als we het hebben over de "take-make-waste"-economie, hebben we het over onze huidige benadering van hulpbronnen. Dit model ligt aan de basis van de lineaire economie, waarin grondstoffen worden verzameld, omgezet in producten, slechts kort worden gebruikt, en dan worden weggegooid. Take-make-waste.
Waarom is een lineaire economie zo onhoudbaar?
In een lineaire economie is afval het eindpunt van de levenscyclus van een product. Daarom bedreigen allerlei soorten afval nu onze ecosystemen: plastic afval, textielafval, voedselafval, elektronisch afval, bouwafval; om er maar een paar te noemen.
Voordat de producten ons bereiken, produceren de supply chains al enorme hoeveelheden broeikasgassen zoals koolstof en methaan. De winning en verwerking van grondstoffen is momenteel zelfs verantwoordelijk voor de helft van de totale wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Ook water en land worden tijdens dit proces aangetast, wat leidt tot een groot verlies van habitats en biodiversiteit. Al met al verbruiken we nu al 75% meer hulpbronnen dan de aarde op de lange termijn kan dragen.
De Circulaire Economie in detail door de Ellen MacArthur Foundation:
We laten nu verandering plaatsvinden
Afval en vervuiling zijn geen onvermijdelijke ongelukken, ze zijn het directe gevolg van de manier waarop we dingen ontwerpen. Maar liefst 80% van de milieu-impact van alle producten ontstaat in de ontwerpfase.
We hebben een set Circular Design Principles opgesteld voor al onze verpakkingsoplossingen, dus onze bedrijfsactiviteiten en -operaties zijn al van nature circulair. We recyclen gebruikt papier, maken daar verpakkingen van en zamelen vervolgens gebruikte golfkartonnen verpakkingen in om de kringloop opnieuw te beginnen. En dat alles kunnen we doen in slechts 14 dagen.
Een van onze echte speerpunten is het uitbannen van plastic voor eenmalig gebruik. Onze ontwerpers hebben al duurzame, op papiervezels gebaseerde alternatieven gecreëerd waarmee tegen 2025 niet minder dan 1 miljard stuks plastic uit de schappen van de supermarkten zullen verdwijnen.
Vorig jaar werd ook onze Now and Next Sustainability Strategy gelanceerd, een programma dat is ontworpen om enkele van de grootste duurzaamheidsuitdagingen aan te pakken waarmee de samenleving vandaag wordt geconfronteerd. Eén doelstelling in het bijzonder richt zich op het sluiten van de kringloop door beter ontwerp, wat onze toezegging aantoont om al onze ontwerpers te trainen in circulaire ontwerpprincipes en ervoor te zorgen dat we tegen 2023 100% recyclebare of herbruikbare verpakkingen produceren.
Waarom het belangrijk is de circulaire economie te steunen
Hoewel plastic voor eenmalig gebruik de afgelopen jaren in het bijzonder de aandacht van de media heeft getrokken, kan de circulaire economie ons helpen een lange lijst van niet alleen milieu-uitdagingen, maar ook sociologische en economische uitdagingen aan te pakken. Van het terugdringen van luchtvervuiling tot het verminderen van e-commerce verpakkingsafval, tot het genereren van nieuwe groenere industrieën, het toepassen van een circulaire manier van denken op ons dagelijks leven zal ons allemaal een kans geven om dingen terug te draaien.
Verander één ding tegelijk
Als we overschakelen op de circulaire economie, creëren we een duurzamere samenleving voor nu en voor toekomstige generaties. We weten dat het soms, als je naar de omvang van het probleem kijkt, gemakkelijk is om te denken dat je niets kunt doen om een verschil te maken. Maar het is net het tegenovergestelde en we kunnen allemaal ons steentje bijdragen door vandaag slechts één verandering door te voeren.
Hier zijn 12 grote en kleine dingen die u kunt doen om de circulaire economie te steunen:
1. Recycle beter, niet alleen meer: In 2018 hebben gemeenten in het Verenigd Koninkrijk meer dan 500.000 ton recycling naar de stortplaats gestuurd omdat het "verontreinigd" was. Dat betekent meestal dat het niet goed gescheiden werd voordat het werd opgehaald. Controleer de richtlijnen van uw gemeente om te zien wat in welke recyclagebak moet. Dan kan het worden gerecycled en kan er weer iets nuttigs van worden gemaakt.
2. CO2 helpen verminderen: Bij DS Smith streven we ernaar onze CO2-uitstoot tegen 2030 met minstens 40% per ton productie te verminderen ten opzichte van 2019 en tegen 2050 een Nul-uitstoot te bereiken.
Maar u hoeft geen groot bedrijf te zijn om een verschil te maken. 40% van de uitstoot in het VK is afkomstig van huishoudens2 , dus waarom stapt u niet over op een energieleverancier die hernieuwbare energie levert of installeert u geen slimme meter om te zien hoeveel energie u verbruikt?
3. kies uw huishoudelijke apparaten zorgvuldig: Wasmachines, koelkasten en vaatwassers belasten het milieu gedurende hun hele levenscyclus. PolyCE' verenigt bedrijven die duurzamer handelen in de hele toeleveringsketen. Ga na of uw volgende nieuwe toestel afkomstig is van een fabrikant die lid is van PolyCE.
4. Draai de kraan dicht: Waterbesparing helpt energie te besparen en koolstofvervuiling tegen te gaan. Alleen al door 's morgens en 's avonds de kraan dicht te draaien terwijl u uw tanden poetst, bespaart u tot 30 liter water per dag.
5. Laat de auto thuis: 13% van het wereldwijde verbruik van hulpbronnen houdt verband met vervoer en mobiliteit.3 DS Smith verlaagt het brandstofverbruik (en de uitstoot) door tegen 2025 250 000 vrachtwagens van de weg te halen. Draag uw steentje bij door te lopen of te fietsen voor kortere ritten of door de trein of een deelauto te nemen voor uw woon-werkverkeer.
6. Rij elektrisch: De luchtvervuiling in steden is de laatste jaren dramatisch toegenomen. Elektrische auto's produceren geen roetdeeltjes of dampen die leiden tot vervuilde en gevaarlijke lucht. De verkoop van nieuwe conventionele diesel- en benzineauto's en bestelwagens wordt binnen 9 jaar verboden in het Verenigd Koninkrijk, dus nu is het moment om te investeren in een duurzaam alternatief om u van A naar B te brengen..
7. Recycle voedselafval: Voedselafval bevat waardevolle voedingsstoffen die kunnen worden gebruikt in plaats van schadelijke synthetische meststoffen en pesticiden. Als uw gemeente voedselafval inzamelt, zet dan uw afval buiten. En zo niet, begin dan uw eigen composthoop.
8. Verminder plasticgebruik: Van al het plastic dat sinds de jaren 1950 is geproduceerd, is slechts 9% gerecycled. Onze ontwerpers helpen supermarkten als Morrisons al bij het vinden van duurzame alternatieven voor wegwerpplastic. Of neem je eigen lege verpakking mee: enkele steden hebben nu gespecialiseerde winkels en een groeiend aantal supermarktketens biedt producten op deze manier aan.
9. Onze bossen beschermen: 100% van onze verpakkingen zijn gemaakt van vezels die gerecycled zijn of afkomstig zijn van duurzame bronnen. Binnen twee jaar zal onze verpakkingsdivisie 100% recyclebare of herbruikbare verpakkingen maken. Zorg ervoor dat dit ook geldt voor de verpakking van de producten die je koopt.
We’re Redefining Packaging for a Changing World
10. Plant een boom: Bomen helpen de klimaatverandering tegen te gaan en vervuilende gassen te absorberen (en verminderen stress en verbeteren ons geestelijk welzijn). Wij steunen boomplantinitiatieven in heel Europa, dicht bij onze fabrieken.
11. Neem je eigen beker mee: Alleen al in het Verenigd Koninkrijk belanden dagelijks 7,5 miljoen wegwerpkoffiebekers op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven. Neem uw eigen beker mee naar de koffiebar. Of vertel uw favoriete koffiezaak over ons unieke recyclingprogramma.
12. Geef het door: Tegen 2025 zullen we wereldwijd 100% van onze mensen hebben opgeleid in de Circulaire Economie en we gaan zelfs naar scholen met lesplannen. Vertel uw familie, vrienden en buren waarom de circulaire economie zo belangrijk is en wat u doet om haar te ondersteunen.
Wij hebben de macht over onze acties en keuzes
De circulaire economie heeft de betrokkenheid van iedereen nodig, op alle niveaus. Naarmate het beleid verandert, systemen worden herontworpen en regelingen worden ingevoerd, kunnen we deze veranderingen ondersteunen en helpen ze tot bloei te brengen. We hebben allemaal een rol te spelen.
1Eurostat 2 Committee on Climate Change 3Ellen MacArthur Foundation